Hozzávalók:
-
8 szelet kenyér (alpesi, vagy erzsébet - a típusa a szeletek mérete miatt fontos)
-
10 dkg ementáli sajt
-
4 szelet lehelet vékony feketeerdei sonka
-
5 dkg vaj a besamelhez + kb. 2 dkg a szeletek kenéséhez
-
1 púpozott teáskanál liszt
-
1 dl tej
-
⅓ teáskanál magos mustár
-
3 csipet frissen reszelt szerecsendió
-
1 csipet só
Bekapcsolom a grillsütőt. Egy lábasban, közepes lángon felolvasztom az 5 dkg vajat. Mikor feloldvadt, beleteszem a lisztet, gyorsan csomómentesre keverem és egy percig pirítom, majd lassan, folyamatos keverés mellett, beleöntöm a tejet. Egy percig főzőm, miközben folyamatosan kervergetem. Amikor kezd besűrűsödni, lehúzom a tűzről, belekeverem a mustárt, a szerecsendiót, a sót, és félreteszem. 4 szelet kenyér egyik oldalát megkenem vajjal és félreteszem. A másik 4 szelet kenyérre felpakolom a hozzávalókat: besamel, sajt, sonka, sajt, sonka, besamel. Ráteszem a másik szelet kenyeret, úgy, hogy a vajazott oldala felfelé nézzen. Az összerakott szendvicset a vajazott oldalával lefelelé ráteszem a grill lapra. Amíg pirul az egyik oldala, megvajazom a másikat. Mikor megvajaztam mind a négyet, megfordítom őket egy sütőlapát segítségével. Mindegyik oldalát kétszer sütöm, oldalanként nagyjából másfél percig.
Isteni hozzá a karikára vágott és lesózott erős paprika.