Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Croque-monsieur

Vagy ahogy én készítem, inkább csak roppanós kisfickó - két személyre

2014. szeptember 14. - Hold az Oroszlánban

Hozzávalók:

  • 8 szelet kenyér (alpesi, vagy erzsébet - a típusa a szeletek mérete miatt fontos)

  • 10 dkg ementáli sajt

  • 4 szelet lehelet vékony feketeerdei sonka

  • 5 dkg vaj a besamelhez + kb. 2 dkg a szeletek kenéséhez

  • 1 púpozott teáskanál liszt

  • 1 dl tej

  • ⅓ teáskanál magos mustár

  • 3 csipet frissen reszelt szerecsendió

  • 1 csipet só

Bekapcsolom a grillsütőt. Egy lábasban, közepes lángon felolvasztom az 5 dkg vajat. Mikor feloldvadt, beleteszem a lisztet, gyorsan csomómentesre keverem és egy percig pirítom, majd lassan, folyamatos keverés mellett, beleöntöm a tejet. Egy percig főzőm, miközben folyamatosan kervergetem. Amikor kezd besűrűsödni, lehúzom a tűzről, belekeverem a mustárt, a szerecsendiót, a sót, és félreteszem. 4 szelet kenyér egyik oldalát megkenem vajjal és félreteszem. A másik 4 szelet kenyérre felpakolom a hozzávalókat: besamel, sajt, sonka, sajt, sonka, besamel. Ráteszem a másik szelet kenyeret, úgy, hogy a vajazott oldala felfelé nézzen. Az összerakott szendvicset a vajazott oldalával lefelelé ráteszem a grill lapra. Amíg pirul az egyik oldala, megvajazom a másikat. Mikor megvajaztam mind a négyet, megfordítom őket egy sütőlapát segítségével. Mindegyik oldalát kétszer sütöm, oldalanként nagyjából másfél percig.

Isteni hozzá a karikára vágott és lesózott erős paprika.

süti beállítások módosítása