Mikor rátaláltam a cajun fűszerkeverék receptjére itt és itt rögtön nekiálltam kikeverni a magamét. Azonban volt olyan hozzávaló, ami éppen akkor nem volt itthon, de annyira lelkes voltam, hogy úgy gondoltam, nem lesz abból gond, ha ez-az kimarad. A felületességnek köszönhetően, jelentem van egy szuper, csirke fűszerkeverékem!
Fűszerkeverék hozzávalók:
- 2 teáskanál nagyszemű (nálam himalája) só
- 1 teáskanál egész koriander mag
- 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál szárított, morzsolt oregánó
- 2 teáskanál kalocsai édes-nemes pirospaprika por
- 1 teáskanál egész római kömény
- 1 teáskanál egész feketebors
A keveréket beletettem a késes darálómba és nagyjából 10 másodperc alatt porrá őröltem. A port egy helyes kis üvegbe töltöttem - itt várta sorsa beteljesülését, ami néhány nap múlva be is következett. Az ihletet egy sült csirkecomb recept adta, egy nagyjából két és fél kilós gyönyörű sárga bőrű csirkét vásároltam. A csirke belsejéből kiszedtem a szívet, a májat és a zúzát, majd kiszedtem az összes hájat is, és levágtam a lábakat illetve a nyakat (ezeket, később majd egy húslevesben megfőzöm, egy karajcsont, és némi farháttal kiegészítve). Levágtam a szárnyvégen lévő körmöt és kivágtam a püspökfalatját is - na ezek a kukában landoltak. Óvatosan felszedtem a bőrét a mellehúsánál, illetve a combjainál, ez azért fontos, mert miután a fűszerkeverékből 2 púpozott teáskanálnyit elkevertem 10 dkg puha vajjal (nem margarinnal!), a csirkét nem csak belülről és kívülről hanem a bőre alatt is ezzel kentem be. Ezután 12 órát pihent a hűtőben. Sütés előtt egy órával kivettem a hűtőből, hogy kicsit átmelegedjen, majd egy üres konzervdobozt betekertem sütőpapírral (ezt azért tartom szükségesnek, mert azon parázok, hogy a konzervdoboz festéke sütés közben ráég a csirke belsejére...), erre ráhúztam a csirkét, egy tepsibe állítottam, betoltam a sütőbe, és alsó-felső 180 fokon majd 3 órát sütöttem.
Frissítés!
Később kiderült, hogy a sütőm nem azon a hőfokon süt, mint amit beállítok, így valójában alsó felső 180 fokon elegendő 1 óra sütés is...