Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Kreol csirke

az elnevezésben a kreol jelző, inkább a csirkém elkészülte utáni színre utal, mint bármi, a fűszerkeverék megszületésével kapcsolatos körülményekre

2015. április 18. - Hold az Oroszlánban

Mikor rátaláltam a cajun fűszerkeverék receptjére itt és itt rögtön nekiálltam kikeverni a magamét. Azonban volt olyan hozzávaló, ami éppen akkor nem volt itthon, de annyira lelkes voltam, hogy úgy gondoltam, nem lesz abból gond, ha ez-az kimarad. A felületességnek köszönhetően, jelentem van egy szuper, csirke fűszerkeverékem!

Fűszerkeverék hozzávalók:

  • 2 teáskanál nagyszemű (nálam himalája) só
  • 1 teáskanál egész koriander mag 
  • 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított, morzsolt oregánó
  • 2 teáskanál kalocsai édes-nemes pirospaprika por
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál egész feketebors

A keveréket beletettem a késes darálómba és nagyjából 10 másodperc alatt porrá őröltem. A port egy helyes kis üvegbe töltöttem - itt várta sorsa beteljesülését, ami néhány nap múlva be is következett. Az ihletet egy sült csirkecomb recept adta, egy nagyjából két és fél kilós gyönyörű sárga bőrű csirkét vásároltam. A csirke belsejéből kiszedtem a szívet, a májat és a zúzát, majd kiszedtem az összes hájat is, és levágtam a lábakat illetve a nyakat (ezeket, később majd egy húslevesben megfőzöm, egy karajcsont, és némi farháttal kiegészítve). Levágtam a szárnyvégen lévő körmöt és kivágtam a püspökfalatját is - na ezek a kukában landoltak. Óvatosan felszedtem a bőrét a mellehúsánál, illetve a combjainál, ez azért fontos, mert miután a fűszerkeverékből 2 púpozott teáskanálnyit elkevertem 10 dkg puha vajjal (nem margarinnal!), a csirkét nem csak belülről és kívülről hanem a bőre alatt is ezzel kentem be. Ezután 12 órát pihent a hűtőben. Sütés előtt egy órával kivettem a hűtőből, hogy kicsit átmelegedjen, majd egy üres konzervdobozt betekertem sütőpapírral (ezt azért tartom szükségesnek, mert azon parázok, hogy a konzervdoboz festéke sütés közben ráég a csirke belsejére...), erre ráhúztam a csirkét, egy tepsibe állítottam, betoltam a sütőbe, és alsó-felső 180 fokon majd 3 órát sütöttem.

Frissítés!

Később kiderült, hogy a sütőm nem azon a hőfokon süt, mint amit beállítok, így valójában alsó felső 180 fokon elegendő 1 óra sütés is...

kreol csirke sütés előtt a konzervdobozzal.jpg

 

süti beállítások módosítása