Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Pulykamell mustáros-tejszínes gombával

avagy Mautner Zsófi egy ZSENI!!!

2015. március 13. - Hold az Oroszlánban

Valami igazán finomat szerettem volna főzni a fagyasztóból kibányászott fél kiló (pontosan 45 deka :)) szeletelt pulykamellből. Ez - szerintem - elég nagy kihívás, mert - szerintem - a bolti pulyka mellehúsának nincs íze. Szóval, mivel ebből kellett finomat varázsolnom, ezért valami karakteres ízt, a hús szárazsága miatt pedig szószos kíséretet kellett keresnem hozzá. És akkor akadtam rá erre a csodára!!!

Voltak egészen apró eltérések a hozzávalók mennyiségében, és típusában, de az elkészítés módját tekintve szigorúan követtem a receptet. 

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál oliva olaj
  • 45 dkg szeletelt pulykamell
  • 50 dkg barna csiperke
  • só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tejszín (habtejszínt vettem, mert magasabb a zsírtartalma)
  • 2 púpozott teás kanál magos mustár

A tetejére javasolt ecetes lila hagymát kihagytam. Kicsit rendszeridegen volt számomra. Köretnek jázmin rizst készítettem, ami nyersen 30 dkg volt (és életemben először pontosan elegendő köretnek bizonyult!!!).

Az étel elkészítési módja, ahogy fentebb is írtam, minden részletében megegyezik az eredeti recepttel. De! Mivel mindig rettegek, hogy egyszer eltűnik az eredeti recept, és/vagy elfelejtem, hogy hol találtam, és ezen kettő bármelyikének bekövetkezte esetén, az emlékeimből nem tudom előkaparni az elkészítés módját... Na hát az, katasztrófa lenne.

Tehát a recept: a pulykamellet, a mozsárban frissen megtört sóval és borssal bedörzsölöm. Egy nagy kerámia serpenyőt felforrósítok zsiradék nélkül. Amikor a serpenyő forró, beleteszem az olívaolajat, majd a pulykamellet, és erős hőfokon mindkét oldalát arany színűre pirítom. Mikor megpirult, közepesre vesszem a hőfokot, és további 10 percig sütöm a húst. Kivesszem, egy tányérra teszem, és alufóliával lefedve melegen tartom. A serpenyőt ismét teljesen felhevítem, beleteszem a 2 dkg vajat és a negyedelt gombákat. Dobva-rázva, erősen megpirítom, majd hozzáadom a maradék vajat. Visszateszem a pulykamelleket, hozzáadom a tejszínt, és a magos mustárt. Elkeverem és néhány percig főzöm, amíg a tejszín kissé besűrűsödik. És tádááááám kész a mennyei lakoma. Zsófi szerint ez két adag. A mi esetünkben a rizs körettel egy kellemes négy adagra sikeredett.

süti beállítások módosítása