Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Cobbler

A legjobb dolog, ami a fagyasztott gyümölccsel történhet, avagy az első bálozó ramekinjeim.

2014. szeptember 14. - Hold az Oroszlánban

első bálozók - ramekin_1.jpg

Hozzávalók:

  • 10 dkg fagyasztott málna

  • 25 dkg fagyasztott feketeszeder

  • 15 dkg fagyasztott eper

  • 2 evőkanál aranybarna cukor

  • 1 evőkanál kukoricaliszt

  • 25 dkg finomliszt

  • 5 dkg kristálycukor

  • 1 csomag sütőpor

  • 10 dkg vaj - szobahőmérsékletű

  • 1,5 dl tejszín

  • 1 db tojás

  • 1 evőkanál vaníliakivonat

Bekapcsolom a sütőt és beállítom 175 fokra, kiveszem belőle a sütőrácsot, és félreteszem, mert erre nem lesz szükségem és előkészítek egy gáztepsit.

A gyümölcsöket miután kivettem a fagyasztóból egy tálba teszem, hogy picit kiengedjen. Míg hagyok neki erre időt, egy tálban a lisztet a kristálycukorral és a sütőporral összekeverem. Beledobom a vajat és kézzel összedolgozom. Addig morzsolgatom, míg a liszt teljesen fel nem veszi a vajat, és ettől szép halványsárga színe lesz. Kicsit félreteszem a félkész tésztát, és a gyümölcsöt elkeverem a cukorral, majd a kukoricaliszttel. Most a gyümölcsöket is félre teszem és egy müzlis tálba felütöm a tojást, ráöntöm a tejszínt, a vaníliakivonatot és egy spirál habverővel összekeverem. Addig keverem, amíg, ha kiemelem a habverőt, már nincs rajta összeálló tojásfehérje. Ha elérte ezt az állagot, ráöntöm a lisztes keverékre és egy fakanál segítésével összekeverem.

Előveszek 8 db ramekint, ezekbe elosztom a gyümölcskeveréket. Ezután előveszek két kanalat és odakészítek egy pohár vizet. A két kanál segítségével osztom el egyenlő részre a tésztát, s hogy ne ragadjanak össze a kanalak, azt, amelyikkel a tésztát tolom le a másikról, időnként a pohár vízbe merítem. A halmokat szintén a vizezett kanál domború felének a segítségével igazítom el az edénykék tetején, mégpedig úgy, hogy először kissé lelapítom a közepénél, majd a szélét körbesimítom - mindezt úgy, hogy kissé púpos maradjon. Egy ramekin tetejének a megformázása közben nagyjából kétszer merítem meg a vízben kanalat, ennyi plusz víztől még nem romlik el a tészta állaga.

A ramekineket a gáztepsire pakolom és gyorsan betolom a sütőbe, az időzítőt pedig 40 percre állítom. A sütési idő lejárta után nagyjából 10 percre kiteszem az erkélyre hűlni.

süti beállítások módosítása