Hozzávalók:
-
10 dkg fagyasztott málna
-
25 dkg fagyasztott feketeszeder
-
15 dkg fagyasztott eper
-
2 evőkanál aranybarna cukor
-
1 evőkanál kukoricaliszt
-
25 dkg finomliszt
-
5 dkg kristálycukor
-
1 csomag sütőpor
-
10 dkg vaj - szobahőmérsékletű
-
1,5 dl tejszín
-
1 db tojás
-
1 evőkanál vaníliakivonat
Bekapcsolom a sütőt és beállítom 175 fokra, kiveszem belőle a sütőrácsot, és félreteszem, mert erre nem lesz szükségem és előkészítek egy gáztepsit.
A gyümölcsöket miután kivettem a fagyasztóból egy tálba teszem, hogy picit kiengedjen. Míg hagyok neki erre időt, egy tálban a lisztet a kristálycukorral és a sütőporral összekeverem. Beledobom a vajat és kézzel összedolgozom. Addig morzsolgatom, míg a liszt teljesen fel nem veszi a vajat, és ettől szép halványsárga színe lesz. Kicsit félreteszem a félkész tésztát, és a gyümölcsöt elkeverem a cukorral, majd a kukoricaliszttel. Most a gyümölcsöket is félre teszem és egy müzlis tálba felütöm a tojást, ráöntöm a tejszínt, a vaníliakivonatot és egy spirál habverővel összekeverem. Addig keverem, amíg, ha kiemelem a habverőt, már nincs rajta összeálló tojásfehérje. Ha elérte ezt az állagot, ráöntöm a lisztes keverékre és egy fakanál segítésével összekeverem.
Előveszek 8 db ramekint, ezekbe elosztom a gyümölcskeveréket. Ezután előveszek két kanalat és odakészítek egy pohár vizet. A két kanál segítségével osztom el egyenlő részre a tésztát, s hogy ne ragadjanak össze a kanalak, azt, amelyikkel a tésztát tolom le a másikról, időnként a pohár vízbe merítem. A halmokat szintén a vizezett kanál domború felének a segítségével igazítom el az edénykék tetején, mégpedig úgy, hogy először kissé lelapítom a közepénél, majd a szélét körbesimítom - mindezt úgy, hogy kissé púpos maradjon. Egy ramekin tetejének a megformázása közben nagyjából kétszer merítem meg a vízben kanalat, ennyi plusz víztől még nem romlik el a tészta állaga.
A ramekineket a gáztepsire pakolom és gyorsan betolom a sütőbe, az időzítőt pedig 40 percre állítom. A sütési idő lejárta után nagyjából 10 percre kiteszem az erkélyre hűlni.