Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Pikáns (békési) krumplileves

2015. március 15. - Hold az Oroszlánban

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kacsazsír
  • közepes méretű (kb. 10 dkg) vöröshagyma apróra vágva
  • 20 dkg békéscsabai enyhén csípős vastagkolbász szűk 1 cm-es kockákra vágva
  • 50 dkg krumpli bő 1 cm-es kockákra vágva
  • 15 dkg sárgarépa akkorára vágva, hogy hasonló méretű legyen mint a krumpli és a kolbász
  • 25 dkg 20%-os tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • 4 szárított zeller levél összemorzsolva
  • 1 púpozott teáskanál morzsolt majoránna
  • 2 db babérlevél egészben
  • 1 késhegynyi őrölt bors, ha frissen őrölt, elegendő a fele
  • 1/4 teáskanál édes-nemes pirospaprika
  • 2,1 liter meleg víz
  • 1 teáskanál só

A zsírt felolvasztom, majd rádobom a vöröshagymát, mikor üvegesre dinszteltem, hozzáteszem a kolbászt és pár perc alatt kissé kisütöm a zsírját, úgy hogy közben kavarom, nehogy megégjen és keserű legyen a kolbász paprikájától. Rádobom a zellerlevelet, a majorannát, a babérlevelet és a borsot. Ismét megkeverem, és egy fél percig hagyom, hogy a zsír kicsit megdolgozza a fűszereket, majd felöntöm 1 dl meleg vízzel és hozzáadom a pirospaprikát, összekeverem és hagyom, hogy felforrjon. Ha már szépen bugyog, hozzáadom a répát, és a krumplit, majd alaposan elkeverem, hogy a fűszeres kolbászos szaft, szépen bevonja a zöldségeket. Egy perc múlva felöntöm 2 liter meleg vízzel. Azért fontos, hogy meleg legyen, hogy a már lábasban lévő átmelegedett alkatrészeket ne hűtse vissza. Nagyjából 20-25 perc alatt puhára főnek a zöldségek (ha a répa jó, minden jó :)).
Míg fő a levesem, elkészítem a habarást: a tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, majd belekeverem a mustárt is. Azért használok mustárt, mert nálunk nem örvend nagy népszerűségnek az ételek ecetezése, viszont ennek a levesnek a lelkét (szerintem!) a tejföl és az ecet közösen alkotott savanyúsága adja. A mustárral nem csak egy visszafogott ecetességet kap a leves, hanem egy kis pikáns ízt is ad neki.
Tehát, ha megfőtt a répa, akkor kiveszek 2-3 merőkanál levet, amivel homogénre keverem a habarást, majd az egészet visszaöntöm a levesbe, úgy, hogy lassan, folyamatosan kavarom. 1 perc forralás után kész a leves.

süti beállítások módosítása