Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl 2,8%-os tej
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg kakaópor
A száraz hozzávalókat egy nagyobb (kb. 4 literes) tálban alaposan összekeverem.
Bekapcsolom a sütőt, és alsó-felső sütési módot választva előmelegítem 180 fokra. Előkészítem a sütőformát amibe belepakolgatom papírkapszlikat.
Egy nagyobb müzlis tálba felütöm a tojást, hozzáteszem a szoba-hőmérsékletű vajat és egy kézi mixerrel habosra keverem. Az elkészítési folyamat ezen része nem mindig sikerül tökéletesre - például nem válik egyneművé a vaj és a tojás, és/vagy nem lesz habos - de ez nem probléma. Tehát pár percig dolgoztatom a kézi mixert, majd ráöntöm a lisztes keverékre, fakanállal kissé elkeverem, majd folyamatosan hozzáadagolom a tejet. Mikor egyneművé vált az egész, (*) egy evőkanál segítségével ⅔-ig töltöm a kapszlikat a tésztával. A formát a sütőbe teszem, az időzítőt 20 percre állítom. Ha letelt az idő, beleszúrok egy tűt, ha szárazan húzom ki, akkor kész a süti.
(*)Nos itt jöhet egy kis csavar ;)
Hogy egy kicsit szottyosabb legyen - ez nálunk alapkövetelmény az ilyen típusú sütiknél. Szóval, mikor már félig megtöltöttem a kapszlikat, teáskanálnyi magozott meggy befőttet teszek a tésztára. Nem púpozva, hanem elosztva a felületén, hogy mindenhova jusson.
Ehhez Anya meggybefőttjét szoktam használni, amit igazán nem lehet befőttnek nevezni, ugyanis a magozott meggyet, úgy teszi fel főni, mintha dzsemet szeretne csinálni, de nem főzi szét a gyümölcsöt, hanem minimális cukorral és zselésítővel "összerottyantva" tölti üvegekbe.
Tehát sütibe a zselével együtt kerül a gyümölcs, majd a maradék tésztával lefedem a gyümölcsöket, és így teszem a sütőbe. A meggy miatt a sütési idő nagyjából 7 perccel nő meg, de az állagát minden esetben tűpróbával ellenőrzöm. Bár, mikor már harmadszorra csináltam, az illatából tudtam, hogy elkészült!
A konyhapulton szoktam tárolni, és hogy ne száradjon ki, egy ikeás üvegtállal takarom le.