Nem akarok idegen tollakkal ékeskedni! A fenti receptet egészítettem ki még néhány hozzávalóval. Isteni lett. 2kg csirke alsó comb lett vele bepácolva. 5 felnőttnek és 3 kis óvodásnak épp elég volt. Kovászos fehér kenyérrel és coleslaw (káposzta) salátával került az asztalra.
Pác (az ek (evőkanál) és a tk (teáskanál) mindig csapott, kivéve, ha másképp nem jelzem):
- 2 dl olivaolaj
- 2 ek só
- 1/2 tk őrölt bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1/2 tk fokhagyma granulátum
- 1/2 csokor apróra vágott petrezselyem
- 2 dl almalé
- 2 ek worcestershire szósz
- 3 ek édes chiliszósz
- 1 púpos ek mustár
A gyerekek miatt nem akartam erősebb, fűszeresebb ízvilágot, alkoholos hozzávalót, de ahogy az eredeti recept is írja, mehet bele még:
- valami csípős: 1 tk cayenne bors/erős paprika/tabasco
- sima mustár helyett dijoni
- almalé helyett almabor/cider esetleg barna sör
- a fokhagyma granulátum helyett friss fokhagyma, de mindenképp pépesítve, hogy jól tudjon elegyedni a pácban
Miután alaposan összekevertem, állni hagytam egy kicsit. Addig megmostam, megtisztítottam a húst. A vaskosabb a csirkecombokat, 1-2 helyen késsel átszúrtam a legvastagabb részen, hogy a pác át tudja járni! Simítózáras zacskóba tettem a húst, a pácot újra alaposan átkevertem, majd a húsra öntöttem. A zacskót óvatosan, alaposan lezártam, úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne, így mindenütt eléri a pác a húst.Fektetve, hűtőben pihentettem 4 órát. Az eredeti recept szerint minimum 2 óra maximum 2 nap a pihentetési idő. A zacskót fél óránként megfordítottam .
A sütőt légkeverésen 190 fokra melegítettem, a pácból kiemelt húsokat, bőrével felfelé sütőpapírra fektettem és a felmelegedett sütőbe toltam. Mivel szinte közvetlenül a hűtőből kerültek a sütőbe, ezért 50 percig sütöttem őket úgy, hogy a sütési idő 2/3-nál megfordítottam, hogy a másik oldaluk is megpiruljon.