Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Szilvalekváros kiflicskék

2019. január 21. - Hold az Oroszlánban

Tészta hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg tk tönkölybúza liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 7 dkg nádcukor
  • 1 tk só
  • 1 tasak instant élesztő (7 g)
  • 3 dl langyos tej
  • 1 felvert tojás
  • 7 dkg olvasztott vaj

Töltelék hozzávalók:

  • 4 púpos evőkanál hagyományos házi szilvalekvár
  • késhegynyi őrölt kardamom
  • 2-3 ek forró víz (hogy keverhető és kenhető legyen a lekvár)

Sütés előtt a tetejére:

  • 2-3 evőkanál tej 

A tészta száraz összetevőit a robotgép táljába teszem, a dagasztókarral keverni kezdem. Ha elkeveredett, ehhez kb. 1 perc kell, egyesével hozzáadom a nedveseket is a fent leírt sorrendben.

A géppel addig dagasztom a tésztát, amíg az összeáll, és elválik az edény falától. Ekkor kiveszem, lisztezett deszkán kissé átgyúrom, majd 4 felé vágom a tésztát. A negyedekből gombócokat formázok, konyharuhával letakarva pihenni hagyom addig, amíg előkészítem a tölteléket.

A szilvalekvárt egy nagy bögrébe teszem, megszórom a kardamommal és evőkanalanként hozzáadom a vizet. A víz mennyiségét a lekvár keménysége határozza meg. Puha tésztán is kenhető állagot kell elérni.

A sütőt elkezdem előmelegíteni légkeverés 180°C

A gombócokat kör alakúra nyújtom, mindegyiket megkenem a fűszerezett szilvalekvárral, majd négy cikkbe vágom a kört. A cikket óvatosan, kívülről befelé haladva feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem úgy, hogy a tekerés vége alulra kerüljön és félhold alakúra hajtom.

A kiflik tetejét megkenem tejjel, és a meleg sütőbe tolom. Arany-pirosra sütöm 13-15 perc alatt, rácsra szedve hagyom kihűlni.

süti beállítások módosítása