Tészta hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg tk tönkölybúza liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 7 dkg nádcukor
- 1 tk só
- 1 tasak instant élesztő (7 g)
- 3 dl langyos tej
- 1 felvert tojás
- 7 dkg olvasztott vaj
Töltelék hozzávalók:
- 4 púpos evőkanál hagyományos házi szilvalekvár
- késhegynyi őrölt kardamom
- 2-3 ek forró víz (hogy keverhető és kenhető legyen a lekvár)
Sütés előtt a tetejére:
- 2-3 evőkanál tej
A tészta száraz összetevőit a robotgép táljába teszem, a dagasztókarral keverni kezdem. Ha elkeveredett, ehhez kb. 1 perc kell, egyesével hozzáadom a nedveseket is a fent leírt sorrendben.
A géppel addig dagasztom a tésztát, amíg az összeáll, és elválik az edény falától. Ekkor kiveszem, lisztezett deszkán kissé átgyúrom, majd 4 felé vágom a tésztát. A negyedekből gombócokat formázok, konyharuhával letakarva pihenni hagyom addig, amíg előkészítem a tölteléket.
A szilvalekvárt egy nagy bögrébe teszem, megszórom a kardamommal és evőkanalanként hozzáadom a vizet. A víz mennyiségét a lekvár keménysége határozza meg. Puha tésztán is kenhető állagot kell elérni.
A sütőt elkezdem előmelegíteni légkeverés 180°C
A gombócokat kör alakúra nyújtom, mindegyiket megkenem a fűszerezett szilvalekvárral, majd négy cikkbe vágom a kört. A cikket óvatosan, kívülről befelé haladva feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem úgy, hogy a tekerés vége alulra kerüljön és félhold alakúra hajtom.
A kiflik tetejét megkenem tejjel, és a meleg sütőbe tolom. Arany-pirosra sütöm 13-15 perc alatt, rácsra szedve hagyom kihűlni.