Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Frankfurti leves

2014. október 19. - Hold az Oroszlánban

 

Hozzávalók:

frankfurti leves - hozzávalók_szerkesztett.jpg

  • egy kisebb fej kelkáposzta
  • 3 szem burgonya
  • 30 cm póréhagyma, inkább a zöld szárrészéből
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • egy pár bécsi virsli
  • egy teáskanál kacsazsír
  • füstölt disznócomb zsíros (apróra kockázva) és bőrös (széles csíkokra vágva) része. Mivel nem mértem meg a súlyukat, ezért így határoznám meg a mennyiségeket: előbbi aprítás után nagyjából két evőkanálnyi, utóbbi csíkozás előtt körülbelül 8*10 cm-es volt.
  • 4 nagy csipet só (nagy szemű Himalája)
  • frissen őrölt bors
  • 2 nagy csipet egész római kömény
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpozott teáskanál édes-nemes pirospaprika
  • 1 púpozott evőkanál rozsliszt
  • 6 dl húsleves alaplé
  • 30 dl víz

Először is előkészítem a főzéshez az összetevők nagy részét. A füstölt disznócomb zsíros részét a hozzávalókban leírtak szerint. A póréhagymát és a fokhagymát karikázom, a kelkáposztát kettévágom, majd a feleket vékony csíkokra, a krumplikat pucolás után, 2*2 cm-es kockára vágom. Egy nagy lábasba teszem a kacsazsírt, majd mikor az felmelegedett beleteszem a füstölt comb kockázott és csíkozott részét. Nagyjából 3-5 perc alatt kiolvad belőle a zsír, ekkor hozzá teszem a póréhagymát és alaposan összekeverem. Mikor a hagyma összeesik, beleteszem a fokhagymát és megszórom római köménnyel. Elkavarom, majd nagyjából egy perc múlva - mikor már nem érzem olyan intenzíven a kömény illatát - beleteszem a kelkáposztát és alaposan összekeverem. Míg várom, hogy a káposzta körülbelül a felére összeessen, elkészítem a habarást. Egy villa segítségével elkeverem a tejfölben először a pirospaprikát, majd a lisztet.

Ugyan van még legalább egy órám addig, amíg a leveshez kell adnom, de így elázik a tejfölben a liszt, és nem lesznek csomók a levesben, még akkor sem, ha nem szűrőn keresztül teszem bele. Mondjuk akárhányszor ránézek, mindig megkavarom és közben ellenőrzöm, hogy tényleg eltűntek-e a csomók :).

Az összeesett káposztához hozzákeverem a kockázott krumplit, rászórom a majoránnát, ráöntöm az alaplevet, és a vizet. Sózom és borsozom, lefedem, a lángot pedig nagyra állítom alatta. Míg várom, hogy felforrjon, a petrezselyem szárát és levelét külön-külön apróra vágom, a virslit pedig vékonyan felkarikázom. Mikor a levesem, forrni kezd, bele teszem a petrezselyem szárát, visszafedem, és alatta a lángot közepesre állítom (vagy legalábbis akkorára, hogy a forrás ne álljon le, de ne is habozzon fel és fusson ki a leves). Így főzöm legalább fél órán keresztül, de maximum addig, amíg a káposzta kemény, vastagabb ere is legalább annyira puha lesz, hogy ha ráharapok, már nem roppan. Ekkor teszem a levesbe a habarást, úgy, hogy először két merőkanálnyi lével elkeverem, majd óvatosan, a levesbe öntöm és addig keverem, míg a kettő egyneművé válik. Ekkor gyorsan beleteszem a karikára vágott virslit és az összeaprított petrezselyem levelet. Mikor újra felforr, elzárom alatta a lángot, és kész a leves:

frankfurti leves - kész.jpg

süti beállítások módosítása