26% rozmaring
26% oregánó (szurokfű)
26% borsika (csombor)
19% kakukkfű
3% bazsalikom
Mondja ezt a wikipédia mellett még néhány oldal. A Larousse nem említi. Legalábbis a magyar kiadás. Vagy én vagyok nagyon felületes... A Provence szócikk alatt viszont meghatározó hozzávalóként sorolja az alábbiakat:
- paradicsom
- olivaolaj
- fokhagyma
melyek a receptek többségében szerepelnek! Az illatos zöldfűszereknél a fent felsoroltaból kihagyja a bazsalikomot és az oregánót, de hozzáteszi a következőket:
- babérlevél
- ánizs
- menta
- zsálya
És még egy (a sok egyéb, itt kihagyott mellett!), a gondos háziasszony a ratatouille - vagy más csőben sült étel - sütése előtt gondosan bedörzsöli fokhagymával a sütőedényt és csak azután teszi bele a zöldséget!
Hopp! +1: A petrezselyem enyhíti az erőteljes fokhagyma ízt (írja a Larousse), meg ugye rossz szájszag ellen is hatásos, ha elrágcsál az ember 10-15 petrezselyem levélkét (ezt meg én tudom)