Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Provanszi (Provence-i) fűszerkeverék

Hivatalos arányok, és összetevők házi készítéshez, plusz egy kis infó

2017. szeptember 05. - Hold az Oroszlánban

26% rozmaring

26% oregánó (szurokfű)

26% borsika (csombor)

19% kakukkfű

  3% bazsalikom

Mondja ezt a wikipédia mellett még néhány oldal. A Larousse nem említi. Legalábbis a magyar kiadás. Vagy én vagyok nagyon felületes... A Provence szócikk alatt viszont meghatározó hozzávalóként sorolja az alábbiakat:

- paradicsom

- olivaolaj

- fokhagyma

melyek a receptek többségében szerepelnek! Az illatos zöldfűszereknél a fent felsoroltaból kihagyja a bazsalikomot és az oregánót, de hozzáteszi a következőket:

- babérlevél

- ánizs

- menta

- zsálya

És még egy (a sok egyéb, itt kihagyott mellett!), a gondos háziasszony a ratatouille - vagy más csőben sült étel -  sütése előtt gondosan bedörzsöli fokhagymával a sütőedényt és csak azután teszi bele a zöldséget!

Hopp! +1: A petrezselyem enyhíti az erőteljes fokhagyma ízt (írja a Larousse), meg ugye rossz szájszag ellen is hatásos, ha elrágcsál az ember 10-15 petrezselyem levélkét (ezt meg én tudom)

süti beállítások módosítása