Hozzávalók (szűk két adaghoz):
-
10 dkg finomliszt
-
1 db közepes (M) tojás
-
¼ teáskanál só
-
0,5 dl víz (esetleg tejföl, attól kissé lágyabb a kifőtt tészta)
-
1,25 dkg zsír vagy vaj (előbbi lehetőleg sertés legyen, annak kevésbé karakteres az íze)
Első lépésként, egy fazekat megtöltök nagyjából a ¾-ig vízzel, majd lefedve felteszem forrni. Nem kell bele se só, se olaj. A zsírt vagy vajat megolvasztom, és abba a tálba teszem, amibe majd a leszűrt nokedli fog kerülni. A lisztet, a tojást, a sót és a vizet egy tálba teszem. Fakanállal hanyagul összekeverem, de csak addig, amíg az egész egyneművé válik. Tovább nem ajánlatos keverni, mert miután kifő a tészta, megkeményedik. Mire ezzel a művelettel végeztem, már forr a vizem a fazékban. Takarékra veszem a lángot a fazék alatt, és a gyöngyözve fővő vízbe szaggatom a tésztát. Kis adagokban (kis adag = nagyjából 20 dkg lisztből készült tésztakeverék) szaggatom, sietve, hogy a galuskák apró szeműek lesznek. Ha kiszaggattam, pár percig hagyom főni, úgy, hogy közben egyszer-kétszer megkeverem. Mikor a tésztaszemek feljöttek a víz tetejére, egy szűrő segítségével kihalászom őket, kicsit lecsepegtetem, majd az előzőleg előkészített zsiradékra halmozom és óvatosan összekeverem.