Hold az Oroszlánban

Hold az Oroszlánban

Rakott krumpli

2014. szeptember 28. - Hold az Oroszlánban

Gyűlölöm, ha száraz, szerintem az a halála ennek az ételnek. Ezért nálam az első számú követelmény, hogy szottyos legyen, nem kicsit, nagyon! De ez is csak frissen az, ugyanis krumpli szépen felszívja a szaftot, ami sütés közben keletkezik, annyira, hogy másnap, már szép, szabályos kockákat lehet vágni belőle. Ezért, ha például vasárnap készítem, akkor tökéletes ebéd, mert önmagát tálalva, szétomlik a tányéron (ahogy kell!). Hétfő reggel pedig még álmosan is játszi könnyedséggel tudok ebédet csomagolni belőle. Ebből az adagból, mi ketten, háromszor jól lakunk.

Hozzávalók:

  • 1,1 kg krumpli (akkora méretűeket szoktam választani, hogy 8-9 db tegye ki ezt a súlyt)
  • 6 db tojás (L-es méretű)
  • 10 dkg száraz kolbász
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 nagy pohár tejföl (330 g)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • diónyi vaj
  • 10 dkg trappista sajt

Az alaposan megmosott krumplit (héjában) és a 6 db tojást sós vízben felteszem főni. Himalája sót használok, ami - hogy is mondjam - másképp sóz, mint a hagyományos asztali só. Nekem valahogy ez lágyabb, nem mar annyira, mint a korábban használt jódozott konyhai társai. Szóval ebből a nagy szemű sóból teszek a tojáshoz egy nagy, a krumplihoz két nagy csipetet. A tojásnak 10 perc elég, hogy keményre főjön. A krumpli főzési ideje már kevésbé meghatározható, mert a típusától függ. Ez egy pirosas-barnás héjú, és fehér, kissé grízes húsú fajta. Körülbelül 20 perc alatt megfelelő állagúvá tudom főzni. A tojás elkészülte után egyébként 2-3 percenként egy hústűvel meg szoktam óvatosan szúrni, tesztelendő az állagát. Akkor ítélem megfelelőnek a krumplit, amikor a tű még mindig nem túl könnyen csúszik bele, de már nem akad meg, hanem határozottan, egyenletesen megy be a közepéig. A tojás elkészültekor kapcsolom be a sütőt (alsó felső sütés, 200 fokon), hogy mire az edénybe halmozok mindent, jó meleg legyen. Míg fő ez a két alkatrész, a tejfölt elkeverem a tejjel, a tojás sárgáját egy nagy csipet sóval, ez utóbbit addig, amíg elolvad a só, majd összevegyítem őket. Lereszelem a sajtot a nagy lyukú reszelőn, a kolbászokat pedig olyan vékony karikára vágom, amilyenre csak tudom. Hogy mindenből egyenlő arányban jusson mindenhova: a krumplikat 4 felé, a tojásokat és a kolbászokat 3 felé osztom. Kivajazom kacsasütő jénaim mély tetejét, majd karikára vágva egymásra rétegezem a krumplit, a kolbászt, majd a tojást és egyenletesen meglocsolom a tejföl, tej, tojássárgája keverékével. Ez utóbbiból szintenként egy merőkanálnyit (aminek űrtartalma 1 dl) használok. Ezt a rétegezést még kétszer megismétlem, majd a tetejét a negyedik rész krumplival zárom. Ezt is egyenletesen meglocsolom a maradék tejfölös keverékkel és eloszlatom rajta a reszelt sajtot.

rakott krumpli - sütés előtt.jpg

Alufóliával letakarom, és a már jól átmelegedett sütő középső rácsán 30 percig sütöm. 30 perc múlva kiveszem a sütőből, leveszem a tetejéről az alufóliát, a hőfokot 215 fokra állítom, a sütőrácsot egy szinttel feljebb rakom, majd visszatéve még 15 percig sütöm a krumplicsodám, hogy a sajt a tetején szép pirosra süljön.

rakott krumpli - sütés után.jpg

Az íz élményt kerekké (az emésztést pedig könnyebbé) ecetes karfiollal és/vagy ecetes almapaprikával lehet tenni.

süti beállítások módosítása