Hozzávalók
- púpozott teáskanál sertészsír
- 5 dkg szeletelt bacon szalonna
- 1 kis fej vöröshagyma
- 60 dkg fagyasztott vajbab
- 10 dkg apró (3-4 cm-es) csiperke gomba
- 2 evőkanál olívaolaj
- kis csokor petrezselyem levelei rusztikusan összevágva
- 2 dl tejföl
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 0,5 teáskanál szárított borsikafű
- 1 teáskanál édes-nemes fűszerpaprika őrlemény
-
1 teáskanál durva szemű himalája só
A szeletelt bacon szalonnát gyufaszál formára, a vöröshagymát pedig apró kockára vágom. A zsírt megolvasztom egy nagyobb lábasban, megpirítom benne a bacon szalonnát. Ha már megpirult, beledobom a hagymát és üvegesre dinsztelem. Megszórom a fűszerpaprikával és folytonos kevergetés mellett pár másodpercig hagyom, hogy a zsír kioldja a paprika aromáját, majd ráöntök 1 dl langyos vizet, amivel alaposan összekeverem. Rádobom a babot a borsikafüvet és a sót, ezzel is összekeverem, lefedem és nagyjából 15 perc alatt félpuhára párolom. Miközben a bab puhul, megtisztítom a gombát, cikkekre vágom, és az olajon roppanós puhára párolom.
Fontos, hogy ne legyen túl sok gomba egyszerre a serpenyőben, mert csak akkor fognak roppanósra párolódni, ha nincsenek túlzsúfolva. Mert bizony, ha túl sokan vannak egyszerre a serpenyőben, vizet eresztenek és szivacsossá válik az állaguk.
Ha roppanós a gomba, lehúzom a tűzről, megszórom a petrezselyemmel, majd az egészet a babhoz keverem. Nagyjából 5 perc alatt megpuhulnak, ezt a pár percet arra használom, hogy a liszthez kis adagokban hozzákeverem a tejfölt. Azért így, hogy csomómentes legyen a habarás. Ha megpuhult a bab, a habarásba keverek néhány kanállal a levéből, majd ráöntöm a babra és óvatosan elkeverem. Pár másodpercig hagyom rotyogni, majd elzárom alatt a lángot.